Добра храна, здрави деца

„Готви, за да не бъдеш сготвен“, както гласи една популярна в САЩ инициатива. Храненето може да бъде навик, може да бъде и плод на рекламна манипулация, но може да бъде и осъзнато приемане на това, което е полезно за нас. Това в още по-голяма степен важи за децата, които сме създали и отглеждаме. Решението какво да приемат като храна и напитки в първите две години от живота си, е наше и е реално определящо здравето им.

Хранене преди и след зачеване

Лекуването на репродуктивни проблеми чрез детокс и правилен хранителен режим все още се олекотява пред атаката на тежката медицина, която веднага се заема с „поправка“ на грешките чрез медицински методи за зачеване. Понякога обаче истината се крие в нашите тела и това, с което минираме здравето си чрез приемането на консервирана, пълна с хормони и ГМО храна. Храненето след зачеване, по време на бременността, също е постлано с митове и легенди – от средновековното „храни се за двама“ до фанатичното веганство. Къде се крият капаните в двете системи и колко важно е да се движим между познанието и начина, по който нашето тяло се чувства, са въпросите, към които са насочени част от съветите на Маги Пашова.

Кърмене

Кърмата е съвършената храна за нашето бебе. Тя е съчетание от съставки и емоция, от които бебе расте здраво и щастливо. С тези нагласи  много майки, изпълнени с любов и желание да дадат най-доброто на своето дете, директно катастрофират в неочаквани за тях проблеми. Желанието ни за кърмене може да бъде подкрепено от добри специалисти и консултанти по кърмене, които да ни помогнат да преминем през евентуални трудности и разочарования.  

Захранване

Категоричната препоръка на съвременната наука е кърмата да е основното хранене до 6-ия месец, а след него има нови три течения: захранване, водено от родителя или т.нар. захранване с лъжица, и алтернативни, по-популярни като педагогическо захранване и захранване, водено от бебето. Кой от трите вида захранване ще изберете, зависи от вас, но преди това е важно да се запознаете с всички предимства и недостатъци на различните опции.

Съветът на Маги Пашова е да бъдете меки и щадящи към себе си, да не забравяте, че освен всичко останало, храната трябва да носи удоволствие и наслада и че има един-единствен мега-макронутриент, от който децата ви се нуждаят повече, отколкото от протеини, въглехидрати и омега-3 – вашата безусловна любов.

Маги Пашова е автор на книги, които която от сърце приветстваме заради съчетанието между теоретични познания, личен опит на майка и консултант в храненето на много бебета и практическа насоченост, съчетани с мяра и любов. Дават знание, но и възможност за личен избор и път на интуицията, която всеки родител има за своето дете. Книгите ѝ дават и самочувствие за майките, увереност, че всяко тяхно решение е продиктувано от грижа и любов.

Social Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *