Консултация по кърмене с Ася Демирева

Страх, любов, очакване, отдаденост, грижа = кърмене. И хиляди въпроси, съпровождащи процеса. Ние попитахме специалист в областта, бъдете спокойни – в добри ръце сте. Ася Демирева е сред първите консултанти по кърмене в България, обучена по програма на УНИЦЕФ. Сертифицирана и като международен консултант към Борда на консултантите по лактация. Eто какво ни сподели тя относно неповторимия период в живота на майката и бебето…

Кога е необходимо изцеждане на млякото?

Да се изцеждат гърдите е необходимо само в някои случаи:
Когато по някаква причина майката и бебето са разделени – човечето може да е преждевременно родено или пък мама да не се чувства добре.

Когато бебетата са две или повече – нужно е отрано да започне стимулация на лактацията, особено ако мъниците се родят преди термин.

При препълване на гърдите в първите дни, съпроводено със затопляне на гърдите и болка – тогава се изцежда само до облекчение (защото гърдите никога не спират да произвеждат мляко и непрестанното изцеждане може да доведе до тежка хиперлактация).

Каква помпа за кърма да избере майката?

Няма нужда да се купува помпа предварително. Пазарът е богат и по всяко време жената може да се сдобие с уред за изцеждане на млякото. Най-добре е да се научи да се изцежда на ръка, а при нужда да се закупи необходимата помпа.

Болка по време на кърмене

Като цяло кърменето не боли. При какъвто и да е дискомфорт е редно да се потърси помощ от специалист. Обикновено доброто позициониране веднага облекчава неприятните усещания. Хубаво е обаче майката наистина да не търпи дълго време. Опитът ми показва, че жените, в желанието си да кърмят бебетата си, са склонни да понасят всякакви болки. Затова търсете помощ навреме!

Най-подходящата поза за кърмене

О, няма такава! За всяка двойка мама-бебе има подходяща поза и тя се променя с порастването на човечето. Съгласете се – няма как да кърмиш едногодишно в позицията, в която кърмиш новородено. Но всички майки харесват легналите позиции.

Моментът да отбием бебето

Кърмата е жива течност. Променя се в течение на самото хранене, в различните часове от деня и в различните месеци. Няма подходящо време за отбиване. Това е все едно да отговоря на въпроса – кога е подходящото време за зачеване. Важно е мама и бебе да са в хармония – 1, 2… 5 години – колкото толкова!

Как да бъдем сигурни, че бебето е нахранено?

Ако новороденото бебе суче поне 20 минути (до около 40–50 минути) от двете гърди, отпусне юмручета и заспи… Ако се храни поне 8 пъти за 24 часа така, а след това има поне 3 изпражнения и поне 5 напишкани пелени, значи всичко е както трябва. Важно е да се знае, че спящото бебе невинаги е добре нахранено бебе, особено в периода, когато все още има жълтеница. Както и неспящото бебе не означава, че е гладно. Ако пелените са пълни, значи светът на човечето е в прилична хармония.

По колко пъти на денонощие би трябвало да се храни новородено бебе?

Считаме, че 8–12 пъти за 24 часа са добър брой хранения.

Кърмене след секцио

Колкото по-дълго време мама и бебе са разделени в следоперативния период, толкова повече трудности ще има. При цезарово сечение кърмата НЕ слиза по-бавно. Обикновено лактацията се забавя само ако началото се отложи с повече от 24–36 часа. Добре е майките да се запознаят предварително с политиката на отделението, в което ще раждат, за да знаят необходима ли е стимулация с помпа или на ръка, ако бебето ще е отделено от тях за по-дълъг от посочения период.

Може ли да бъде насърчено бързото идване на кърмата след раждането?

Всъщност, когато бебето се роди, в гърдите на мама вече има коластра. То се нуждае от нея в началото. Преходното мляко (или както повечето жени казват „слизането“ на кърмата) заменя коластрата 72 часа след раждането. Това се случва независимо дали бебето е родено по нормален механизъм, или чрез цезарово сечение. Най-добрата стимулация е кърменето да започне оптимално рано – в първия час след нормално раждане и колкото може по-рано след секцио.

Спиране на кърмата след раждането с помощта на медикаменти

За жените последствията не са сериозни. Медикаментите са хормонални и негативите биха били евентуално тези, посочени в листовката. Редно е да се направи консултация с лекар, особено ако жената е взела решението за спиране на кърмата в емоционално състояние. Хубаво е да ѝ се обясни какви биха били недостатъците за бебето, ако не получава кърма.

 Кърмене и силикон – мисия възможна?

Разбира се. Стига имплантите да са поставени добре (обикновено това означава подмускулно), проблеми няма да има. Майките, които имат импланти, се сблъскват със същите трудности, с които и тези, които нямат импланти.

Кои храни е добре да се ограничат, докато майката кърми?

Добре е да се ограничат големите количества храни, т.е. важно е мама да не се тъпче. Иначе няма забранени неща за хапване. Може мед, цитруси, кафе, шоколад… ягоди… бобови… Всичко, стига да е с мярка (т.е. да не се преяжда).

Social Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *